1
Січень 2022року
зарплата
лікарняні

Новий розмір мінзарплати: як обчислити лікарняні

Микола Постернак , експерт з питань соціального страхування, Київ
МАЄТЕ ЗНАТИ
  1. Коли новий розмір мінзарплати вплине на лікарняні та декретні
  2. Які виплати обмежувати однією мінзарплатою, а які — двома
  3. Кому та чиїм коштом доплатити лікарняні до мінімалки
  4. Як обчислити лікарняний з мінізарплати сумісникові

Мінзарплата в Україні з 01.12.2021 становить 6500 грн. Враховуйте це, коли обчислюватимете е-лікарняні. Як саме — докладно пояснимо на прикладах. Але спочатку нагадаємо, як підготуватися до розрахунків.

Підготовка до розрахунків

Коли обчислюєте е-лікарняний, керуйтеся:

  • Законом № 1105;
  • Порядком № 1266;
  • Прикладами Мінсоцполітики № 1022.

Насамперед незалежно від причини непрацездатності розділіть е-лікарняні на дві категорії залежно від робочого стажу працівників на підприємстві:

1) більше ніж пів року;

2) менше ніж пів року;

Кожну із цих двох категорій е-лікарняних розділіть за причинами непрацездатності:

  • вагітність і пологи;
  • тимчасова непрацездатність через хворобу, травми невиробничого характеру, догляд за дитиною тощо.

Е-лікарняні сумісників виділіть окремо.

Такий розподіл значно полегшить вашу роботу.

Лікарняні працівникам, які працюють більше ніж пів року

Е-лікарняні з причиною непрацездатності «тимчасова непрацездатність» працівників, які працюють на підприємстві більше ніж пів року, обчислюйте та оплачуйте у загальному порядку:

  • визначте середньоденний заробіток;
  • застосуйте до нього розмір страхового стажу;
  • помножте результат на кількість календарних днів, які підлягають оплаті за е‑лікарняним.

Розмір допомоги за такими е-лікарняними не залежить від розміру мінзарплати, головне — правильно застосувати страховий стаж працівника (табл.).

Розмір лікарняних залежно від загального страхового стажу
Страховий стаж, роки% середньої зарплати
до 350
3—560
5—870
понад 8100

Застосовуйте відповідний відсоток страхового стажу до е-лікарняних працівників, які не належать до пільгових категорій (ст. 24 Закону № 1105).

Надавайте допомогу в розмірі 100% середньоденного заробітку незалежно від страхового стажу:

  • постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи 1—3 категорій;
  • одному з батьків або особі, що їх замінює та доглядає хвору дитину віком до 14 років, яка постраждала внаслідок Чорнобильської катастрофи;
  • ветеранам війни та особам, на яких поширюється дія Закону № 3551;
  • жертвам нацистських переслідувань за Законом № 1584;
  • донорам, які мають право на пільгу за статтею 10 Закону № 239;

До е-лікарняних

працівників, які не належать до пільгових категорій, застосовуйте страховий стаж

  • особам, реабілітованим відповідно до Закону № 962;
  • медпрацівникам за період самоізоляції через COVID-19.

Якщо на самоізоляції через COVID-19 перебував не медпрацівник, е-лікарняний оплачуйте в розмірі 50% середнього доходу незалежного від загального страхового стажу. Працівникам і гіг-спеціалістам — резидентам Дія Сіті оплачуйте е-лікарняні незалежно від страхового стажу в розмірі доходу, з якого фактично сплачували страхові внески до ПФУ (ч. 2 ст. 24 Закону № 1105).

Декретні працівницям, які працюють більше ніж пів року

Коли оплачуєте лікарняний з причиною непрацездатності «вагітність та пологи», пильнуйте, щоб не заплатити менше, ніж належить. Оплачуйте е-лікарняний у зв’язку з вагітністю та пологами у розмірі, не меншому за розмір допомоги, який обчислили із мінзарплати1 (ч. 2 ст. 26 Закону № 1105). При цьому відсоток страхового стажу до декретних не застосовуйте (ч. 1 ст. 26. Закону № 1105).

1 Яку встановив закон на момент настання страхового випадку.
Приклад 1. Обчислюємо декретні працівниці, яка працює більше ніж пів року
НАТИСНІТЬ, щоб дізнатися більше ↓

Працівниця працює на підприємстві понад рік і отримує мінімальну зарплату. Її лікарняний у зв’язку з вагітністю та пологами на 126 календарних днів (к. дн.) розпочався 6 грудня 2021-го. Розрахунковий період для обчислення лікарняного: з 01.12.2020 по 30.11.2021.

Розмір мінзарплати:
– з 01.12.2020 по 31.12.2020 — 5000 грн;
– з 01.01 2021 по 30.11.2021 — 6000 грн.

За час розрахункового періоду працівниця була відсутня на роботі через поважні причини. Тому до розрахунку включаємо 365 днів розрахункового періоду.

Обчислимо середньоденний заробіток працівниці на основі:

Порівняємо результати:

194,52 грн < 213,54 грн

Позаяк середньоденний заробіток, який обчислили на основі фактичного заробітку, менший, допомогу у зв’язку з вагітністю та пологами розрахуємо на основі середньоденного заробітку, що визначили з мінзарплати:

213,54 грн × 126 к. дн. = 26 906,04 грн.

Лікарняний у зв’язку з вагітністю та пологами повністю оплачує ФСС, тому в заяві-розрахунку зазначимо всю суму лікарняного.

Обмежуйте мінзарплатою в розмірі 6500 грн лише ті е-лікарняні у зв’язку з вагітністю та пологами, страхові випадками за якими настали в грудні 2021-го.

Якщо працівниця, в якої страховий випадок настав, наприклад, 28.11.2021, подала заяву з проханням надати їй відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами з 01.12.2021, декретні обчислюйте на основі мінізарплати у розмірі 6000 грн, а не 6500 грн. Адже страховий випадок за е-лікарняним настав до підвищення розміру мінзарплати.

Коли обчислюєте

дектретні, відсоток страхового стажу до них не застосовуйте

Аналогічно оплачуйте паперові та е-лікарняні працівницям, яким через складні пологи чи народження двох і більше дітей ЗОЗ видав/сформував додатковий лікарняний у зв’язку з вагітністю та пологами на 14 к. дн. Цей лікарняний є продовженням основного лікарняного. Щоб його оплатити, застосовуйте середньоденний заробіток, який обчислили для оплати основного лікарняного. Закон не передбачає доплат до розміру декретних за страховим випадком, який настав до підвищення мінзарплати і триває у період, коли підвищили мінзарплату.

Лікарняні працівникам, які працюють менше ніж пів року

Працівникам, які за останніх 12 місяців перед страховим випадком не мають шести місяців страхового стажу, оплачуйте лікарняні в розмірі, що не перевищує розміру допомоги, який обчислили на основі мінзарплати (ч. 4 ст. 19 Закону № 1105). Але спочатку перевірте, чи потрібно застосовувати це обмеження.

Коли обчислюєте лікарняні, враховуйте страховий стаж працівника, який він набув як на підприємстві, де працює наразі, так і на попередніх місцях роботи. Наприклад, якщо за останніх 12 місяців перед страховим випадком працівник набув шість або більше місяців страхового стажу, але на іншому місці роботи, е-лікарняний розміром мінзарплати не обмежуйте.

До страхового стажу зараховуйте не лише період роботи, а й період, коли працівник отримував соцвиплати — допомогу з безробіття; допомогу при народженні особі, яка не перебувала у трудових відносинах; пенсію у зв’язку з інвалідністю (ч. 1 ст. 21 Закону № 1105).

Визначайте розмір страхового стажу працівника за останніх 12 місяців на підставі довідки з ПФУ за формами ОК-5, ОК-7 або Додатка 9. Зважайте, що в довідці за формами ОК-5 та ОК-7, які роботодавець самостійно отримав через особистий електронний кабінет ПФУ, не відображають період роботи працівника на попередніх місцях роботи. А от в Додатку 9 зазначають страховий стаж працівника, який він набув за всіма місцями роботи.

Приклад 2. Обчислюємо лікарняні працівнику, який працює на підприємстві менше ніж пів року
НАТИСНІТЬ, щоб дізнатися більше ↓

02.08.2021 працівник влаштувався на підприємство. 07.12.2021 він пішов на лікарняний. На підставі довідки за формою ОК-5 бухгалтер встановила, що загальний страховий стаж працівника перевищує вісім років. За останніх 12 місяців перед страховим випадком, тобто у період з 01.12.2020 по 30.11.2021, працівник працював у іншого роботодавця два місяці, а також три місяці отримував допомогу з безробіття від центру зайнятості.

Як обчислити лікарняний?

За останніх 12 місяців працівник набув дев’ять місяців страхового стажу з урахуванням соцвиплат та періоду роботи в іншого роботодавця. Тому лікарняний обчислимо на основі фактичного заробітку. Розміром мінзарплати лікарняні не обмежуємо

Якщо ПФУ зазначив в довідці, що працівник на попередньому місці роботи набув стаж за один з місяців не 31 чи 30 к. дн., а наприклад, 9, 14, 23 к. дн., тобто неповний місяць, не відкидайте такі місяці. Підрахуйте загальну кількість днів страхового стажу за останніх 12 місяців перед лікарняним. Якщо в результаті отримаєте 182 к. дн. або більше, обмеження не застосовуйте.

Якщо такий спосіб підрахунку вам не підходить, застосуйте формулу:

ТП = Св ÷ В,
де ТП — тривалість періоду, який зараховують до страхового стажу та визначають у місяцях;
Св — сума єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, сплаченого за відповідний місяць;
В — мінімальний розмір страхового внеску за відповідний місяць (ч. 3 ст. 21 Закону № 1105).

За цією формулою до страхового стажу зараховуйте не фактично відпрацьовані дні, а розмір сплаченого ЄСВ. Відповідно, місяці, в яких ЄСВ сплатили із суми, що перевищує розмір мінзарплати, враховуйте як один місяць (1,0). Натомість місяці, в яких ЄСВ сплатили із суми, меншої за розмір мінзарплати, страховий стаж обчислюйте за формулою і зараховуйте до нього тільки відповідну частину місяця (0,99 – 0,01). Підсумуйте всі частини, що зараховують до страхового стажу. Якщо у працівника за останніх 12 місяців немає шести місяців страхового стажу, застосуйте обмеження мінзарплатою.

Механізм обчислення лікарняних з урахуванням обмеження мінзарплатою пояснимо на Прикладах 3, 4.

Приклад 3. Обчислюємо лікарняні працівнику, в якого страховий стаж менше ніж вісім років
НАТИСНІТЬ, щоб дізнатися більше ↓

Працівник влаштувався на своє перше місце роботи 01.09.2021. За кожен повний місяць роботи він отримав по 6000 грн. У період з 06.12.2021 по 17.12.2021, тобто 12 к. дн., працівник хворів, про що свідчить е-лікарняний.

Як обчислити е-лікарняний?

Обчислимо середньоденний заробіток на основі:

Порівняємо результати розрахунків:

98,90 грн < 213,54 грн.

Оскільки середньоденний заробіток, який визначили на основі мінзарплати, більший, обчислимо е-лікарняний на основі фактичного середньоденного заробітку:

Загальний розмір виплати за лікарняним:

98,90 грн × 12 к. дн. = 1186,80 грн.

Коли обчислюєте розмір середньоденного обмеження мінзарплатою, не застосовуйте до нього відсоток страхового стажу. Адже так визначають максимальний розмір середньоденного заробітку працівника.

Деякі бухгалтери, коли виявляють, що е-лікарняний працівнику слід оплачувати з обмеженням, не застосовують страховий стаж до фактичного заробітку, а одразу обчислюють виплату з мінзарплати. Однак це неправильно. Якщо в такий спосіб обчислити е-лікарняний за даними Прикладу 3, допомога становитиме:

213,54 грн × 12 к. дн. = 2562,48 грн.

Розмір виплати за рахунок ФСС:

213,54 грн × 7 к. дн. = 1494,78 грн.

Тоді сума нецільового використання коштів ФСС становитиме:

1494,78 грн – 692,30 грн = 802,48 грн.

Як наслідок, під час перевірки ревізор ФСС:

  • зобов’яже підприємство сплатити 802,48 грн, а також штраф 401,24 грн (50% суми нецільового використання коштів ФСС);
  • накладе на бухгалтера адмінштраф у розмірі від 8 до 15 прожиткових мінімумів доходів громадян (ст. 165-5 Кодексу України про адміністративні правопорушення).
Приклад 4. Обчислюємо лікарняні працівнику, в якого загальний страховий стаж понад вісім років
НАТИСНІТЬ, щоб дізнатися більше ↓

Працівник влаштувався на роботу 01.09.2021 з посадовим окладом 8000 грн. У період з 06.12.2021 по 17.12.2021 він хворів (12 к. дн.). Страховий стаж працівника за останніх 12 місяців менший ніж шість місяців, але загальний страховий стаж перевищує вісім років.

Як обчислити е-лікарняний?

Оплатимо е-лікарняний у розмірі 100%, однак застосуємо обмеження мінзарплатою.

Обчислимо середньоденний заробіток на основі:

Порівняємо результати розрахунків:

213,54 грн < 263,74 грн.

Оскільки середньоденний заробіток, який визначили на основі фактичної зарплати, більший, обмежимо лікарняний мінзарплатою.

Обчислимо розмір лікарняного:

Загальний розмір лікарняних:

213,54 грн × 12 к. дн. = 2562,48 грн.

Декретні працівниці, яка працює на підприємстві менше ніж пів року

Е-лікарняні у зв’язку з вагітністю та пологами працівниць, які за останніх 12 місяців мають менше ніж шість місяців страхового стажу, обмежуйте двома мінзарплатами. При цьому до такої категорії можуть потрапити й ті працівниці, які тривалий час перебувають у трудових відносинах з роботодавцем, проте не мають необхідної кількості страхового стажу.

Зокрема, страховий стаж не набувають за період відпустки:

  • без збереження зарплати, карантинної відпустки, тощо;
  • для догляду за дитиною до досягнення нею шестирічного віку за медвисновком.
Приклад 5. Обчислюємо декретні працівниці без обмеження мінзарплатою
НАТИСНІТЬ, щоб дізнатися більше ↓

Працівниця влаштувалася на підприємство 06.09.2021 з посадовим окладом 9000 грн. А вже 08.12.2021 оформила відпустку в зв’язку з вагітністю та пологами на 126 к. дн.

Як обчислити е-лікарняний?

Обчислимо середньоденний заробіток на основі:

Порівняємо результати розрахунків:

213,54 грн < 295,08 грн < 427,07 грн.

Оскільки середньоденний заробіток, що визначили на основі фактичної зарплати менший за середньоденний із подвійної мінзарплати та більший за середньоденний із мінзарплати, не потрібно застосовувати обмеження та донарахування.

Обчислимо розмір допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами з першого дня за рахунок ФСС:

295,08 грн × 126 к. дн. = 37 180,08 грн.

Приклад 6. Обчислюємо декретні працівниці з обмеженням подвійною мінзарплатою
НАТИСНІТЬ, щоб дізнатися більше ↓

Жінка влаштувалася на підприємство 02.08.2021. За кожен повний місяць роботи вона отримувала зарплату в розмірі 15 000 грн. 09.12.2021 ЗОЗ сформував їй е-лікарняний у зв’язку з вагітністю та пологами на 126 к. дн. За останній рік працівниця не має шести місяців страхового стажу.

Як оплатити е-лікарняний?

Обчислимо середньоденний заробіток на основі:

Порівняємо результати розрахунків:

213,54 грн < 427,07 грн < 494,51 грн.

Оскільки середньоденний заробіток, який обчислили на основі фактичної зарплати, більший за середньоденний із подвійної мінзарплати, обмежимо допомогу середньоденним заробітком, який визначили на основі подвійної мінзарплати.

Обчислимо розмір допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами з першого дня за рахунок ФСС:

427,07 грн × 126 к. дн. = 53810,82 грн.

Лікарняні та декретні сумісникам

Якщо особа працює у декількох роботодавців, е-лікарняні з тимчасовій непрацездатності та у зв’язку з вагітністю та пологами мають оплачувати їй всі роботодавці (ч. 1 ст. 30 Закону № 1105).

Коли ЗОЗ формує е-лікарняний, він враховує інформацію про основне місце роботи пацієнта та місце його роботи за сумісництвом. Тобто е-лікарняний буде доступний в особистому кабінеті страхувальника на вебпорталі ПФУ всім роботодавцям, з якими пацієнт перебуває у трудових відносинах, — як за основним місцем роботи, так і за сумісництвом. Роботодавці мають оплачувати е-лікарняні таких працівників на загальних умовах.

До страхового стажу

зараховуйте період трудових відносин, а також період, коли працівник отримував соцвиплати

Однак іноді особистому кабінеті страхувальника, в якого особа працює за сумісництвом, е-лікарняний не відображається. Така ситуація може трапитися з багатьох причин, зокрема, через невідповідність реєстраційних даних працівника, що містить реєстр. Щоб розв’язати цю проблему, зверніться до ПФУ, щоб з’ясувати, чи немає помилки у реєстраційних даних працівника. Якщо виявили помилку, потрібно виправити її.

Якщо в особистому кабінеті страхувальника е-лікарняні сумісника не відображаються, сумісник може підтвердити факт своєї тимчасової непрацездатності витягом з Електронного реєстру листків непрацездатності. Для цього сумісник має:

  • звернутися до найближчого відділення ПФУ та отримати роздруківку свого е‑лікарняного;
  • надати цю роздруківку роботодавцеві, в якого він працює за сумісництвом.
Щоб оплатити сумісникові лікарняні або декретні, недостатньо тільки е-лікарняного або витягу з Електронного реєстру листків непрацездатності. Знадобиться ще й довідка з основного місця роботи працівника про зарплату за 12 місяців, що передують місяцю, в якому настав страховий випадок (п. 30 Порядку № 1266, Лист № 5.2-28-65).

Е-лікарняний сумісника обчислюйте так само, як і працівнику, що працює за основним місцем роботи.

Працівникам, які за останніх 12 місяців перед лікарняним не мають шести місяців страхового стажу, лікарняні обмежуйте розміром мінзарплати.

Сумісницям, у яких розмір допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами в розрахунку на місяць є меншим за розмір допомоги, який обчислили з мінзарплати, донарахуйте відповідну суму.