1
Січень 2022року
податки
акцизний податок

Акцизна накладна на бюджетну установу: як скласти та чи можна зареєструвати

Катерина Семенова , незалежний податковий консультант, податковий менеджер групи компаній, Київ
СИТУАЦІЯ

Підприємство торгує пальним на розлив і має ліцензію на оптовий продаж пального. Чи може воно зареєструвати акцизну накладну на бюджетну установу, в якої немає ліцензії на зберігання пального? Бюджетна установа повністю утримується за рахунок бюджетних коштів.

РОЗВ’ЯЗАННЯ

Складіть акцизну накладну на неплатника акцизу в загальному порядку

Порядок № 729 не містить окремих правил для оформлення акцизної накладної на бюджетну установу, в якої немає ліцензії на зберігання пального. Оформлюйте акцизну накладну на бюджетну установу в загальному порядку.

Як скласти

Якщо реалізуєте пальне суб’єкту господарювання — неплатнику акцизного податку з власного акцизного складу пересувного на адресу місця зберігання пального, яке не є акцизним складом, складіть акцизну накладну в одному примірнику та зареєструйте її в Єдиному реєстрі акцизних накладних. Зазначте в накладній, зокрема:

  • у полі «Коди операцій для складання в одному примірнику» — цифру «3» (реалізація пального суб’єкту господарювання — неплатнику);
  • полі «Умови оподаткування» — цифру «0»;
  • полі «Напрям використання» — напрям «0»;
  • полі «Примірник» — цифри «1» (номер примірника) та «1» (кількість примірників);
  • рядку «Особа, що реалізує пальне» — реквізити особи, яка реалізує пальне;
  • рядку «Особа — отримувач пального» — реквізити суб’єкта господарювання — отримувача пального.

У рядку «Акцизний склад / пересувний акцизний склад, з якого фізично відвантажене (отримане) пальне» зазначте реквізити акцизного складу пересувного, з якого фізично відвантажили пальне. Реквізити акцизного складу / акцизного складу пересувного, на який фізично відвантажили пальне, у відповідних рядках документа не зазначайте (ЗІР, підкатегорія 14.11.03).

На яку установу можна зареєструвати

Нова система контролю реєстрації акцизних накладних містить винятки щодо контролю наявності ліцензії під час реєстрації акцизних накладних на користь бюджетних установ.

Нагадаємо, з 8 вересня 2021-го ДПС запровадила контрольні заходи щодо реєстрації акцизних накладних. Зокрема, із цієї дати перевіряють, чи має отримувач пального — суб’єкт господарювання — неплатника акцизного податку ліцензію на зберігання пального.

ДПС повідомляє: якщо складете акцизну накладну на суб’єкта господарювання — неплатника акцизного податку, в якого немає ліцензії на зберігання пального, вам відмовлять в її реєстрації. Виняток — підприємства, установи, організації, які повністю утримуються за рахунок коштів державного або місцевого бюджету, а також підприємства, установи, організації системи держрезерву. Адже ліцензію на право зберігання пального не отримують:

  • підприємства, установи, організації, які повністю утримуються за рахунок коштів державного або місцевого бюджету;
  • підприємства, установи, організації системи держрезерву;
  • суб’єкти господарювання для зберігання пального, яке споживають для власних виробничо-технологічних потреб винятково на нафто- та газовидобувних майданчиках, бурових платформах і яке не реалізують через місця роздрібної торгівлі (п. 15 Закону № 481).

Тобто система допускає реєстрацію акцизної накладної, яку оформили на суб’єкта господарювання — неплатника акцизного податку, в якого немає ліцензії на зберігання пального, якщо цей суб’єкт господарювання — бюджетна установа, яка повністю утримується за рахунок бюджетних коштів.

Це підтверджують і контролери:

У разі складання акцизної накладної на суб’єкта господарювання — неплатника акцизного податку, за виключенням підприємств, установ та організацій, які повністю утримуються за рахунок коштів державного або місцевого бюджету, та підприємств, установ та організацій системи державного резерву, у якого відсутня ліцензія на зберігання пального, у її реєстрації буде відмовлено.

ЗІР, підкатегорія 114.11.03

Однак може виникнути проблема з реєстрацією акцизних накладних на суб’єктів господарювання, які частково фінансуються із бюджету. Таких суб’єктів господарювання не звільняють від отримання ліцензії на зберігання пального відповідно до Закону № 481. За відсутності ліцензії у такого суб’єкта господарювання система блокуватиме реєстрацію акцизної накладної, яку оформили на нього.